Informació

12.2. 2002
2003 -évi Rhodesiai Ridgebackos naptár megrendelhető. +421 905 908 868

[naptár megtekintése]


Conttato

Sylvia Rajcsányiová
tel.: +421 905 908 868
e-mail: info@ridgeback.sk


 

Általános leírása

Színe: Az őzvörös különböző árnyalatai, kevés fehér
folttal.
Marmagassága:
63 - 69 cm (kan), illetve 61 - 66 cm (szuka).
Súllya:
32 kg (szuka) , 36,5 kg (kan)

A Rhodesiai Ridgeback az egyetlen olyan kutyafajta a világon, amelynek furcsa, ám jól körvonalazható szőrbarázda van a hátán. Ez a szőrbarázda a testszőrzettel ellentétes irányú, vagyis a faroktól a fej felé mutat. Az állat feje vizslaszerű, koponyája lapos, fülei között elég széles. Állkapcsa erőteljes, fogai jól fejlettek, ollószerűen záródnak. Szeme sőtét, értelmes tekintetű. Arcorri részén a szőr fekete maszkot alkot. Füle csavarodott, lelógó, az angol agáréra emlékeztet. Nyaka hengeres, közepesen hosszú, jó izomzatú, lebernyeg nélküli. Háta egyenes, míg fara enyhén csapott. Mellkasa rendkívűl mély, könyék alá érő. Hasa közepesen felhúzott. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak. A hátulsó végtagok izmosak, a csánk kissé nyílt szögellésű. Farka legalább a csánkig ér, enyhén hajlított. Mancsai erősek, ujjai boltozatosak, karma fekete. Szőrzete az egész testén rövid, testhez simuló, a boxeréhoz hasonlatos. Mellkasán kisebb fehér foltok előfordulhatnak.

Viselkedése, tulajdonságai: Ez az erős, megbízható, kemény kötésű, nagy termetű kutya meglehetösen önálló. Kitűnő őrzővédő adottságai vannak. Csendes, kiegyensúlyozott, erős idegrendszerű, nem verekedős, de bátor, és a küzdelem hevében veszélyes állat.

Használhatósága: A sokat ígérő kezdet ellenére sem vált sohasem igazán népszerűvé ez a kutyafajta. Voltaképpen érthetetlen, hogy miért nem, hiszen kevés gondozást igényel, kertben és lakásban egyaránt jól tartható, könnyen kezelhető, értelmes, engedelmes, tanulékony kutya. Különösen őrzővédő munkára alkalmas, hiszen kemény, harcos kutya. Nagyobb objektumok, telephelyek, gyárak őrzésére is megfelelő.